
زیره سبزگیاهی کوچک و علفی است یکساله کوچک و علفی که ارتفاع آن 60 سانتیمتر است ریشه آن دراز و باریک برنگ سفید ، ساقه آن راست و برگهایش به شکل نوار باریک و نخی شکل و برنگ سبز می باشد . گلهای زیره سفید یا صورتی بصورت چتری در انتهای ساقه ظاهر می شود . زیره برنگهای زرد تیره ، سبز و خاکستری وجود دارد
که منشأ اولیه آن مصر و سواحل رود نیل بوده است، ولی امروزه به صورت نیمهوحشی در مناطق وسیعی از مدیترانه، دبستان، ایران و دیگر نواحی میروید و پرورش مییابد.
2- قسمت مورد استفاده این گیاه، میوه آن است. رنگ میوه بر حسب انواع مختلف گیاه ممکن است زرد تیره، خرمایی مایل به سبز یا خاکستری باشد.
زیره دارای تانن ، روغن زریناست . اسانس زیره را ازمیوه له شده تحت اثر بخار آب بدست می آورند . این اسانس مایعی است بیرنگ که در اثر ماندن ابتدا برنگ زرد و سپس قهو ه ای رنگ می شود . بوی زیره مربوط بهکومینول است . مقدر کومینول در زیره بسته به محل کشت آن بین 30 تا 50 درصد است .
زيره را در غذاهايي كه نفاخ هستند مخصوصا حبوبات استفاده كنيد زیرادر دفع گاز معده موثر است براي رفع نفخ روده و معده مي توانيد دم كرده استفاده كنيد
زيرهكوهي
زيرهكوهي داراي اثرات ضدنفخ و هضمكننده ميباشد و در درمان سوءهاضمه و نفخ كودكان به كار ميرود، همچنين در افزايش شيرمادران موثر است. از زيره كوهي به عنوان چاشني و ادويه استفاده ميشود.
موارد استعمال در طب سنتی: در طب سنتی زیره سیاه در اختلالات گوارشی به عنوان ضدنفخ، اشتهاآور، رفع دلپیچه، ضداسهال و قابض کاربرد داشته است. همچنین مصرف آن را در درمان آسم مفید دانسته اند. مصرف طولانی مدت زیره کوهی یا عرق آن به عنوان لاغرکننده توصیه می شده است.البته ردمان اسم روش خاصی دارد که به بیماران ارایه می دهیم.