Rambutan

Rambutan fruit
Rambutan fruit
Conservation status
Scientific classification
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Sapindales
Family: Sapindaceae
Genus: Nephelium
Species: N. lappaceum
Binomial name
Nephelium lappaceum

گیاهشناسی:

درخت آن همیشه سبز است که گاها ارتفاع آن به 10-20 متر هم می رسد. برگ ها به صورت متناوب،10-30 cm درازا ،پرمانند ، با 3-11 برگچه که هربرگچه 5-15 cm درازا و 3-10 cm پهنا دارد با لبه برگ یکنواخت .

گلها کوچک هستند 5/2-5mm بدون گلبرگ و قرص مانند ، گلها به شکل خوشه ای با طول 15-30 cm در انتهای شاخه قرار می گیرند. درخت Rambutan هرمافرودیت است و دارای گلهای نر کوچک با تعداد کم و گلهای ماده می باشد.

میوه از نوع شفت تخم مرغی شکل با طول 3-6 cm (در موارد نادر 8 cm) و 3-4 cm عرض آن می باشد و میوه ها به صورت خوشه های 10تا 20تایی به حالت آویزان از شاخه قرار می گیرند پوسته میوه چرمی شکل و به رنگ قرمز(بعضا نارنجی یا زرد) و با خارهای گوشتی منعطفی پوشیده شده است بنابراین نام Rambutan که در زبان مالایی انتخاب شده به معنی پرمو می باشد به همین دلیل می باشد . مغز میوه نیمه شفاف به رنگ سفید یا صورتی خیلی کمرنگ با طعم شیرین خوش آیندی می باشد که هسته میوه را در بر گرفته است . هسته منفرد درست در مرکز میوه قرار گرفته 2-3 cm طول دارد و با پوششی سفیدرنگ پوشانده شده است که در موقع خوردن میوه به دلیل سریع جداشدن از هسته و چسبیدن به مغز خوراکی فرد را کمی دچار مشکل می سازد ولی در عین حال به علت خوراکی بودن هسته این مشکل هم رفع می شود .

 

Rambutan fruit cluster.
Rambutan fruit cluster.
Rambutan for sale in Bangkok.
Rambutan for sale in Bangkok.

تولید:

این گیاه در باغات بزرگ تا باغستان های کوچک در کشورهای با آب و هوای حاره یافت می شود و کشورهای عمده تولید کننده آن آفریقا،کامبوج،آمریکای مرکزی،هندوستان،اندونزی،مالزی،فیلیپین،سریلانکا می باشند تایلند بزرگترین صادرکننده این محصول به بازار جهانی می باشد.در سالیان اخیر تولید این محصول در استرالیا رو به افزایش چشمگیر نهاد و در سال 1997 این محصول رتبه سوم میوه های تولیدی هاوایی را بدست آورد . این محصول در اکوادور با نام achotillo تولید می شود .

 

زراعت :

Rambutan بخوبی خود را با آب و هوای گرم مناطق حاره سازگار ساخته است و به دمای زیر 10 درجه سانتیگراد حساس است و رویش اقتصادی آن با فاصله 15 درجه عرض جغرافیایی خط استوا صورت می گیرد . درختان به خاک عمیق با مواد آلی بالا و زهکش خوب احتیاج دارند . این گیاه بوسیله قلمه زدن و پاجوش و جوانه های این گیاه تکثیر می یابد اغلب گیاهانی که بوسیله بذر رویش می یابند مزه ترشی دارند . میوه دهی در درختانی که از طریق جوانه تکثیر یافته اند بعد از 2 تا 3 سال آغاز می گردد ولی شرایط مطلوب در تولید بعد از 8 تا 10 سال رخ می دهد و درختانی که از طریق بذر تکثیر می یابند میوه دهی را بعد از 5 تا 6 سال آغاز می کنند . بیش از 200 رقم اقتصادی از این محصول در دنیا گسترده شده است که از آنها می توان به R134, R162 and Yellow Rambutan اشاره داشت .

 

استفاده ها :

از دانه های این گیاه روغن صنعتی استحصال می گردد و همچنین از ریشه و پوست درخت و برگ ها استفاده های دارویی می گردد و همچنین در رنگرزی کاربرد دارد و از همه مهمتر میوه این گیاه با طعم شیرین و لذیذش علاقه مندان بسیاری  در سراسر دنیا بخصوص کشور های تولید کننده آن دارد .

 

گرده افشانی  :

گرده افشانی بیشتر به وسیله زنبورها و پروانه ها و دیگر پرندگان صورت می پذیرد . عسل مرغوبی از این گیاه بدست می آید . هرچند گلهای نر زودتر از گلهای ماده (ساعت 6 صبح) باز می شوند ولی گرده ها بوسیله زنبور ها نگهداری شده و در ساعت 8-11 صبح گرده افشانی روی گلهای ماده را انجام می دهند.

 

منابع :

http://en.wikipedia.org/wiki/Rambutan

http://www.rambutan.com/

 

تصاویر :

 

Image:HNEP8.jpg

 

 


تصاویر بزرگتر

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Fruit%20(4).JPG

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Fruit%20(1).JPG

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Fruit%20(3).JPG

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Tree%20(2).JPG

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Tree%20(1).JPG

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Tree%20(3).JPG

http://www.ars-grin.gov/npgs/images/may/magazine/Rambutan%20Tree%20(4).JPG